10 Mayıs 2012 Perşembe

İş Olanakları

avustralya
Merhaba, bugün biraz dışarı çıkıp hem taze oksijen almak :) hem de bu yazımı bir kafede oturup caffe latte mi içerken yazmak istedim.  Avustralya'ya gitmeden önce kahve nin benim hayatımda çok ta fazla yeri yoktu. Ama artık var :) Avustralya'da kahve bir tutku, her merkezi bölgede çok sayıda cafe'ler var. Hepsi butik cafe'ler olup, çok güzel sunum ve lezzetlere sahipler. Bu konuda marka olmuş cafe'lerde var ama onlara rağbet son derece az, genellikle Asya'lılar tercih ediyor buraları. İnsanlar günün her saati kahve tüketiyorlar. Burada baristalar için çok fazla iş olanağı var. Hem de yüksek ücretten. Benden tavsiye gitmek için vaktiniz varsa, Türkiye'de kahve yapmayı öğrenin ve birazda tecrübe edinin derim. Tabii birazda ingilizce pratik:)


Şunu hatırlatmak isterim ki; iş imkanı var ve ben orada çalışıp hem okulu hem de kirayı öderim diye ASLA gitmeyin! Çok sıkıntılar yaşarsınız. İngilizce seviyenize göre iş bulma şansınız değişir. Eğer konuşma pratiğiniz yeterli değilse, ilk 3 ay iş bulma konusunda sıkıntı yaşayabilirsiniz. Bu nedenle planlarınızı 3 ay sonra iş bulmak üzerine yapın. Eğer tanıdık birileriniz varsa Avustralya'da, kesinlikle iletişime geçin ama yinede şunu unutmayın tanıdığınız kim olursa olsun her zaman bir B planınız bulunsun. Ben aynı durumu yaşadım. İnanın oraya gittiğinizde telefonlarınıza cevap verilmeme durumları olabilir.

Gelelim iş olanaklarına, profesyonel iş arıyorsanız öğrenci vizesi ile şansınız düşük. Ama şöyle bir şans yaratabilirsiniz, eğer ingilizceniz iyi ise (mesleki ingilizce de dahil) ve tecrübeniz var sa ( eğer Türkiye'de yerel bir firmada çalıştıysanız,  orada ki insanlara bu firmayı anlatmanız çok zor, tek şansınız firmanın cirosal bilgileri, çalışan sayıları gibi rakamsal büyüklüklerinden bahsetmektir.) iş bulma olasılığınız var.

Avustralya'da sanayi yok diyebiliriz. Hemen hemen tüm ihtiyaçlarını ithalatla sağlıyor. 3 Sektör Avustralya'nın ana gelirini oluşturmakta; Turizm, Eğitim ve Yeraltı kaynakları. Bu nedenle maden mühendisli ve bu sektörlerin ihtiyaç duyduğu diğer mesleklere çok fazla talep bulunmaktadır. Peki bunların dışında hangi alanlar daha şanslı; özellikle IT ve Finans alanında iş olanakları çok. Mesela SAP ilanlarına çok rastladım. İlanları incelemek için şu adreslere bakabilirsiniz:

http://www.careerone.com.au/

Önemli not, yukarıda bahsettiğim sektörlerde çalışabilecek mesleğiniz ve/veya tecrübeniz var ama ingilizceniz lise ingilizcesi ise şunu asla düşünmeyin; oraya giderim 1 sene ingilizce eğitimi alarım, ingilizceyi hallederim, 2. senenin başında da mesleğimi yapacak seviyeye gelirim. Bu çok fazla olası değil. 1 sene de mucizeler olmuyor. Ha orada ofiste profesyonel olarak çalışan Türk yok mu var ama onların profili şöyle; kimi Türkiye'de kolejde okumuş, kimi üniversiteyi %100 ingilizce okumuş, kimi üniversiteyi orada okumuş, kimi uzun yıllardır orada kalmış...

Zanaat işleri çok kıymetli, hatta yakın zamana kadar bazı ustalık belgelerine sahip insanlara göçmenlik hakkı tanınıyordu. Ama yanılmıyorsam talep çokluğundan dolayı bazı mesleklere tanınan öncelikler kaldırıldı. Yinede ustalık isteyen işlerde açık var ve gelirleri iyi. Mesela muslukçuluk,araba tamiri vb. Tüm bu işleri yapabilmeniz için devlettin verdiği kursalara gidip lisans almanız gerekir. Ama lisansınız yok ve yapacağınız işi uzun vadeli düşünmüyorsanız yinede iş bulma şansınız elbette var.

Part time iş konusuna gelelim, öncelikle öğrenci vizesi ile yasal olarak haftada 20 saat çalışabilirsiniz. Peki pratikte nasıl, çoğu Asyalı geceli gündüzlü çalışıyor öğrenci vizeli olmalarına rağmen. Ben hiç bir kontrol görmedim de duymadım da.  Çalışma ücretleri 10-20 aud arasında değişmektedir. İş ilanları için şu adresi çok kullandım sizede tavsiye ederim;

http://www.gumtree.com.au/

Sitede daha çok mavi yaka diyebileceğimiz ilanlar çoğunlukta.Bu siteden iş arama ilanı da verebilirsiniz hemde ücretsiz. 

Part time işlere başvurmak için bir CV hazırlayın ama profesyonel tecrübelerinizden ziyade nereye başvuracaksanız ona uygun CV hazırlayın, mesela cafeler için garsonluk ve/veya kahve yaptığınızı yazın. Ama yapamayacağınız şeyleri de yazmayın :) Genellikle part time olarak ne işler yapabilirim diye sorarsan vereceğim cevaplar;

  1. Cafe'lerde barista olarak çalışmak. Bu iş en güzeli ve en iyi para vereni. Ama yukarıda bahsettiğim gibi tecrübe ve birazda ingilizce bilgisi gerek.
  2. Yine cafe'lerde sandiviç ustası olarak çalışabilirsiniz.
  3. Yine Cafe'lerde garson veya bulaşıkçı olarak çalışılabilir. Ama bence bu işler çok ağır ve yine ücretide 10-15 aud arasında değişiyor. Mecbur kalınmadıkça bu ihtimali hiç düşünmeyin derim. 
  4. Avustralya'da çok fazla yaşlı ve evde bakım hizmeti veren acentelar var ve ücretleri gayet iyi. En az 20 aud alabilirsiniz. Bu firmalara ulaşmak için google da "home care agency" diye araştırın. En etkili yol telefonla iletişim kurup randevu almak. Firmadan firmaya değişiklik göstermekle beraber genelikle basit ev işlerini yapıp yapamadığınız, daha önce yaşlı birine bakma tecrübeniz olup olmadığı sorgulanır.
  5. Bahçe işleri konusunda tecrübeniz varsa bununla ilgili gumtree den ilan verebilirsiniz düzenli olmasada haftasonları çalışma fırsatı yakalayabilirsiniz. Minimum saat ücreti 20 aud isteyin.
  6. Her iş merkezinin altında food courts lar var. Şansınızı deneyip alın CV nizi dolaşın shop ları derim. Buralarda ortalama 10-12 aud saatlik ücretler verilmektedir.

7 yorum:

  1. "Çalışma ücretleri 10-20 aud arasında değişmektedir."

    Saatlik ücretler değil mi?

    YanıtlaSil
  2. Evet ücretler saatliktir. Teşekkürler

    YanıtlaSil
  3. merhaba, ben ingilizce eğitimi için Sydney'e yolculuğum yakın bir zaman sonra gerçekleşecek. Yazdığınız yazının cok büyük katkısı oldu, okul isimleri vb konularla ilgili detaylı bilgi almak istesem?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. dil okullarını yoksa üniversiteler hakkında mı ?

      Sil
  4. Merhaba, size özelden mesaj atmak istedima am sanırım burdan olmuyor. Agustos ayında sidneye gidiyorum.
    Bnm merak ettiğim, iş olarak, Cafe'lerde barista olarak çalışmak demişsiniz. Brista tam olarak ne demek, bnm burda Tchibo da çalışan arkadaşım var, ondan kahve yapmayı öğrensem, bana yararı olur mu?

    YanıtlaSil
  5. Bahsettiğim barista Starbucksta kahve yapan arkadaşlardır. Kahve yapmayı bilmek sana iş bulmanda çok yarar sağlar ancak şunu unutma, kahve yapabilmenin yanında çok seri olman gerek, çünkü cafeler belli saatlerde çok yoğun olurlar, bu zamanlarda siparişleri yönetebilir olman için hızlılık şart. Bir de siparişi anlayabilecek, cafe sahibiyle iş görüşmesi yapacak kadar ing şart.

    YanıtlaSil
  6. kahve sanattır ayrıca pratik ister çaba ister ama elin yatkınsa iki ayda halledersin.ayrıca starbucks ta çalışan arkadaşlar baristalıktan anlamaz ;) tahminimce oradaki cafeler daha görsel ve gramaja süt ya oranına ayarlı işin art ve tat kısmına girmiş kafelerdir starbucksta bunu bulamazsınız...

    YanıtlaSil